МЕТЕОРИ-ТРИКАЛА-БОЖИЌНО СЕЛО(Грција)

ТЕРМИНИ :
-26.11.2023
-08.12.2023


Поаѓање на дадените термини во 02.00 часот рано наутро од Велес. Патувањето се одвива преку граничен премин Богородица со попатни паузи. Прво се упатуваме до Манастирите Метеори – чудото на Грција, светско наследство на УНЕСКО. Слободно време од 2 часа за индивидуален разглед на најголемиот манастир од сите – Големиот Метеорон (Преобразение Христово). На неколку километри северозападно од градот Каламбака, импресивните карпи на Метеора се издигнуваат од рамнините на Тесалија и се едно од најневеројатните места во Грција. Пред многу векови, на овие гигантски карпи со воодушевувачки пејзаж кој достигнува височини од повеќе од 600 метри, била формирана една од најважните монашки општини во Грција. Големиот Метеорон е најголемиот и најформалниот од постојните манастири Метеори, како што подразбира неговото име. Манастирот Голем Метеорон служи како главен музеј за посетителите на Метеори. Останува вистински бастион на православното монаштво, вистински бедем на христијанството и свет ковчег на нашата национална и верска традиција.

Патувањето во договореното време продолжува кон градот Трикала,односно во Божиќното село-мелницата на џуџињата. Мелницата на џуџињата е отворена секој ден од 10 до 22 часот. Влезот е бесплатен, но има мала такса за билет за некои атракции.
Ќе имате можност да се забавувате, воодушевите и да се насмеете, притоа помагајќи им на џуџињата да ги подготват овогодинешните подароци.
Домот на Дедо Мраз, Куќата на самовилите и маѓепсаната шума Печката на џуџињата и фабриката за чоколади, Локален божиќен пазар…Ова е е одлична активност за секој од која било возраст што го сака Божиќ.

Секоја година се случува нешто ново! Се расплетува нова приказна која ќе ги пренесе старите и младите во магичен свет од бајките. Оваа година ги следиме авантурите на Малиот Принц……

Еднаш одамна на мала планета во огромна галаксија живеел малиот принц меѓу рози и вулкани. Како што се приближуваше Божиќ, малиот принц почна да сонува за поинаков свет! Затоа решил да патува на други планети и да ја бара вистината. Тој посетил 5 планети на кои секоја имала само по еден жител, величествениот крал, убавата  Роза, верниот Фананафтис и елегантниот астроном. Последната планета што ја посетил е земјата и се нашол во Мелницата на џуџињата каде го запознал Дедо Мраз и неговите безброј помошници.

Подгответе се за магично патување во огромната галаксија, застанете под ѕвездите, погледнете внимателно околу себе и ако ви пријде мало дете, не го игнорирајте, тоа сигурно ќе биде Малиот Принц.

ЦЕНА ЗА ВОЗРАСНИ : 2000 денар

ЦЕНА ЗА ДЕЦА ДО 10 ГОДИНИ : 1800 денари

Поаѓање од Велес,организиран трансфер од Скопје и Штип